Świeże soki we własnym domu

 

Świeży sok przyrządzony własnoręcznie to rarytas, na który warto jest sobie pozwolić. Ze względu na to, że zawartość w nim witamin i minerałów jest tak wielka, iż wystarcza nam na uzupełnienie naszej diety, i pozwala również zachować na dłużej zdrowie. W porównaniu z sokami kupowanymi w sklepach, w kartonach z długą datą przydatności, sok przyrządzony za pomocą sokowirówki i własnych produktów tj. jabłka, pomarańcze, marchew, buraki, gruszki, brzoskwinie, a nawet wydrylowane wiśnie, czereśnie i truskawki jest nie tylko smaczniejszy, i bez wszelkiego rodzaju konserwantów, aromatów, barwników, wody, dodatkowego cukru, całej tej chemii i dodatków, ale również zdrowszy, i nie powodujący w przyszłości skutków ubocznych.

Czy trudno jest przyrządzić sok w sokowirówce?

Sok z sokowirówki jest łatwo przyrządzić. Potrzebujemy tylko do tego urządzenia – sokowirówki, owoców, z jakich chcielibyśmy przyrządzić koktajl witaminowy, jak również gniazdka elektrycznego pod które podłączymy sprzęt. Sokowirówki różnią się pomiędzy sobą nie tylko designem, wielkością, jakością wykonania, ale również funkcjonalnością. Wiele sokowirówek, tych droższych ma dodatkowe funkcje, jakimi są najczęściej podstawki antypoślizgowe, czy zautomatyzowane usuwanie miąższu gromadzonego w przezroczystym pojemniku dołączonym do urządzenia.

Bardzo często również w komplecie z sokowirówką od sklepu Eujuicers otrzymujemy w gratisie pojemnik na sok, który bezpośrednio do niego spływa.

Czy tanie sokowirówki są wytrzymałe?

Niestety tanie produkty kupowane w sklepach z AGD i RTV najczęściej stanowią prowizorki solidnych sprzętów, jakimi są sokowirówki markowe. Są zwykle produkowane z tańszych materiałów, po kosztach, co przekłada się niestety na ich żywotność. Tak naprawdę solidniejsze sokowirówki, których jakość jest już znacznie lepsza kosztują zwykle od 350 złotych wzwyż. Wtenczas zamiast sitka plastikowego mamy najczęściej sitko ze stali nierdzewnej, a jest to element jeden z ważniejszych w sokowirówkach. Mamy również sokowirówki o większej mocy, dzięki czemu dają radę nawet najtwardszym warzywom.

Odpowiedz