Burgery a gluten – czy trzeba zrezygnować z burgerów?

 

Podstawową częścią burgera jest bułka. Zazwyczaj jest to pieczywo pszenne albo inne zawierające gluten. Czy to oznacza, że będąc na diecie bezglutenowej, już nigdy nie zje się burgera?

Rezygnacja z glutenu nie oznacza rezygnacji ze smacznego jedzenia. Wiele produktów żywnościowych jest i w bezglutenowej wersji. Można przygotować ulubione potrawy z takich produktów. Burgerów to też dotyczy. Da się wypiekać bułki i z mąk bezglutenowych.

Uczulenie na gluten a burger na mieście

Zjedzenie burgera na mieście przy diecie bezglutenowej nie jest jednak takie łatwe. Bułka może być wykonana z jakiejś mieszanki mąk bez glutenu. Nie oznacza to jednak, że można sięgnąć po takie burgery, a gluten przestaje być problemem. Składnik ten może znajdować się w innych produktach, tych, które znajdą się w bułce. Mogą go także zawierać przyprawy dodane do smaku. Kolejną kwestią jest zanieczyszczenie burgera glutenem w czasie jego przygotowywania. Wystarczy, że użyje się noża, którym wcześniej krojone było pieczywo zawierające gluten. Przy ścisłym przestrzeganiu diety bezglutenowej nie można sobie pozwalać na takie ryzyko.

Czy istnieją burgery bezglutenowe?

Nic jednak nie przeszkadza temu, by samodzielnie robić smaczne burgery w domu. Potrzebne będzie pieczywo bezglutenowe, które teraz łatwo znaleźć w sklepach. Można także zrobić w domu bułki z mąki bezglutenowej. To, co ma zawierać się w bułce, to rzecz smaku. Konieczne jest jedynie, by nie było to nic z glutenem. Zamiast kupować burgery na mieście, można zrobić je samodzielnie. Będą zdrowe, bez glutenu i wykonane z ulubionych składników. Jedzenie na mieście przy diecie bezglutenowej to ryzyko, ale są wyjątki. Dlatego warto przyrządzić samodzielnie w domu taki posiłek korzystając z tych trzech sprawdzonych przepisów na bezglutenowe burgery.

Jeszcze jedna opcja na burgery bez glutenu

Istnieje program MENU BEZ GLUTENU, do którego przystąpiło już sporo restauracji. Warto sprawdzić na stronie tego programu, czy nie ma w pobliżu miejsca, gdzie można coś zjeść. Być może będą w menu i burgery. Jedzenie w takich restauracjach przygotowywane jest wyłącznie z produktów bezglutenowych. Zachowane są też środki ostrożności, by przypadkowo nie znalazł się gluten w pożywieniu.

Nawet jeśli w pobliżu nie ma gdzie zjeść czegoś pewnego na mieście, to nie jest duży problem. Ilość miejsc, gdzie można zjeść burgera bezglutenowego, będzie wzrastać. Na razie, kiedy tylko przyjdzie ochota, można zrobić w domu burgery, a gluten nie musi się w nich znaleźć. Kiedy korzysta się z gotowego bezglutenowego pieczywa do burgerów, to jest to łatwe. Osoby z większymi zdolnościami kulinarnymi mogą bułki zrobić samodzielnie.

Odpowiedz